AVerLife Cinema: nu-ti face bugetul… poc [Review]
Nu este absolut nimic rau daca iti permiti un sistem de divertisment la domiciliu echipat cu cele mai puternice si performante dispozitive multimedia pe care le ofera piata. Calitatea redarii pe care o obtii si exigenta ta ca utilizator justifica pe deplin investitia intr-un astfel de sistem. Dar daca nu il ai deja de cativa ani, de pe vremea cand a-ti cumpara o „scula” multimedia noua era ceva absolut natural, in momentul de fata, cu toate discount-urile imaginabile, tot va fi aproape imposibil sa justifici in fata familiei sau chiar si a prietenilor o asemenea investitie.
Deci, scopul ultim ar fi, care va sa zica, redarea de continut multimedia pe televizorul din sufragerie, altul decat programele de televiziune obisnuite, la o calitate cat mai buna si un pret cat mai redus. Solutii tehnice pentru asa ceva exista, la diverse niveluri de costuri si convenienta, de la solutii de streaming wireless, la simpla intindere de cabluri prin toata casa sau, si mai simplu, achizitia unui laptop cu performante multimedia satisfacatoare. Dar, fie din punct de vedere financiar, fie logistic sau, pur si simplu, estetic, fiecare astfel de solutie are neajunsurile ei.
In esenta, ai nevoie de un dispozitiv capabil sa redea filme, muzica si fotografii, acoperind o gama cat mai larga de formate, cu o calitate a redarii cat mai buna, la un pret cat mai mic si de pe un suport cat se poate de comod si usor de utilizat, prin care sa faci tranzitia fisierelor din calculator catre televizor. Mai simplu spus, un player multimedia ce poate reda de pe carduri sau stick-uri de memorie sau hard diskuri externe. Deja ar cam trebui sa te fi prins cam pe unde bat si este momentul sa intre in scena cel mai recent astfel de gadget care mi-a picat in mana.
AVerLife Cinema este numele lui si ar fi redundant sa va spun ca stie sa faca tot ce v-am spus pana acum, la un pret sub 100 de euro (de fapt, in jur de 350 lei, deci chiar mult sub). Iar pentru romani 100 de euro este un reper foarte graitor si un prag psihologic usor de recunoscut de oricine. Cu siguranta o stiti pe aia cu ce face romanul cand ramane fara bani. (Pentru pustani, mai schimba 100 de euro). Asa ca, daca nu sare de 100 de euro, un produs nu poate fi considerat unul scump (desi pe criza asta nici ieftin nu pare).
Acest gadget pare sa satisfaca toate nevoile de baza ale cuiva care doreste sa-si mute fundul de pe scaunul biroului pe canapeaua din sufragerie si sa imparta si cu altii multimedia favorita. Din start trebuie subliniat ca este vorba de nevoi de baza, intrucat acest player nu suporta formatul MKV, unul dintre pricipalele formate HD folosite. Suporta, in schimb, celelalte formate uzuale pentru video: MPG / AVI / MPEG 1 si 2 / XVID / DIVX / MP4 / RM / RMVB pana la 1024 x 574 / DAT si MOV pana la 720 x 576, la care se adauga MP3, WAV, OGG, M4A pentru audio, precum si JPG / JPEG / BMP / TIFF si GIF pentru fotografii. (Pentru a putea rula toate aceste formate ar putea fi necesar un update de firmware.)
Pentru un player atat de ieftin, conectivitatea acestui player este de invidiat, iar interfata HDMI cu care este prevazut reprezinta cea mai buna surpriza. In pachet vei gasi insa doar cabluri Component si Composit, dar daca ai pe acasa un cablu HDMI si televizorul tau suporta o astfel de conexiune, aceasta ar fi preferabila, intrucat poate transporta semnal video pana la o rezolutie de 720p, desigur cu limitarile de format de care vorbeam mai devreme, deci nu MKV-uri. HDMI fara MKV nu este probabil cea mai buna idee pe care au avut-o vreodata inginerii AVer Media si este destul de greu explicabila chiar si prin efortul de a mentine costurile de productie cat mai jos. Oricum, ramane o mare frustrare si daca erai in cautarea unei solutii ieftine pentru tot continutul tau HD, mai vorbim in viitoare review-uri.
Daca insa majoritatea continutului multimedia pe care il rulezi de obicei este intr-unul din formatele suportate, tot ce ai nevoie este un memory stick sau hard disk incapator pe USB sau un card de memorie flash pentru cititorul incorporat (MS/SD/SDHC/MMC).
Interfata lui AVerLife Cinema este extrem de simpla si usor de folosit, setarile sunt minimale si intuitive si totul poate fi controlat printr-o telecomanda minuscula, dar ergonomica. Calitatea imaginilor redate este satisfacatoare, la nivelul rezolutiei de 480i in care ruleaza nativ acest player si depinde foarte mult de cum a fost encodat initial fisierul. Unele filme s-au vazut mai bine decat altele si pe alocuri micile artefacte au fost mai vizibile, dar sa pretinzi super-calitate de la un player entry-level e ca si cum te-ai incapatana sa-ti iei Mertan la bani de Logan. N-as vrea sa fiu gresit inteles, AverLife Cinema nu este un player prost, ci unul ieftin, si asta se vede.
Am lasat spre final designul in mod deliberat, pentru ca acest player arata foarte bine in carcasa sa neagra si foarte compacta, care se poate asorta foarte bine oricarui ambient, ocupand foarte putin spatiu. Dar cum performanta si nu atractivitatea ar trebui sa fie criteriul de baza, am preferat sa va prezint in primul rand capabilitatile tehnice ale acestui dispozitiv.
AVerLife Cinema nu strica pe langa casa omului. Daca ai deja un sistem de divertisment pentru sufragerie mai performant, atunci mobilitatea este principalu atu al acestui player si imi pot imagina scenarii de tipul „hai-sa-vada-si-Buni-cum-a-fost-la-bulgari-vara-asta”, asta daca nu cumva bunica ta are o plasma FullHD, care merita mai mult, ci doar varietatea de gradina a LCD-ului de 32 de inci. Daca inca nu ai un sistem de divertisment in sufragerie si televizorul tau zace mai tot timpul pe canalele de stiri, acest player ii poate oferi o binemeritata dezmorteala si ar fi perfect pentru o prima achizitie in vremuri de criza. Exista multe alte solutii mai performante, dar nu asta e poanta cu acest player, care nici sub Boc nu-ti face bugetul… poc, ceea ce cam e o raritate zilele astea.